Wat is een stofzuigerzak?

Nou, daar geven de stofzuiger experts van Stofzakkie.nl graag antwoord op! We beginnen bij het begin, zijn er meerdere soorten beschikbaar? Het antwoord hierop is natuurlijk ja! Een stofzuigerzak is gedeeltelijk van doorlatend materiaal gemaakt voor het opvangen van stof in je stofzuiger.

Door de luchtpomp in je stofzuiger worden via de zuigmond stof en kleine voorwerpen via de  stofzuigerslang naar de stofzuigerzak gezogen. Aangezogen lucht dringt door de kleine gaatjes in de stofzuigerzak en wordt door het afzuigsysteem weer naar buiten geblazen. De opgezogen materialen blijven achter in de zak.

Vrijwel alle merken huishoudelijke stofzuigers werken met stofzuigerzakken. Er zijn echter ook zakloze stofzuigers. Stofzuigerzakken zijn meestal van papier gemaakt maar er zijn ook stoffen zakken verkrijgbaar gemaakt van microvezel.
 

Wanneer vervang je een stofzuigerzak en hoe doe je dit?

Een vaste dag in de week of maand voor het vervangen van de stofzuigerzak zou ideaal zijn. Dit hangt natuurlijk helemaal af van de hoeveelheid vuil en de grootte van het oppervlak dat gezogen wordt. Meestal wordt de stofzuigerzak pas vervangen wanneer deze op exploderen staat. De zuigkracht neemt dan aanzienlijk af. Dit merken we vaak aan de afnemende zuigkracht en de kruimels op de grond die achterblijven tijdens het zuigen. Natuurlijk zijn de nare luchtjes die uit je stofzuiger kunnen komen ook een goede indicatie dat je stofzuigerzak aan vervanging toe is. (Wist je trouwens dat wij hiervoor geurstaafjes aanbieden in ons assortiment?)

Wanneer je ‘te vaak’ je stofzuigerzak ‘te laat’ vervangt is de kans groot dat zand en stofdeeltjes door de stofzuigerzak getrokken worden. Dit met als onvermijdelijke resultaat dat de zuigkracht van je stofzuiger snel afneemt omdat kleine deeltes tussen de bewegende delen van de motor gaan zitten. Niet de bedoeling dus!

Waar letten we op bij het tijdig vervangen van de stofzak?

  1. De capaciteit van de stofzuigerzak
  2. Het soort stof dat wordt opgezogen
  3. De staat van de filters. Als deze gedeeltelijk of helemaal verstopt zijn, zal de stofopname ook sneller afnemen.

Wanneer je minimaal één keer per week gebruik maakt van je stofzuiger raden we aan de stofzak iedere 6 weken te vervangen ongeacht de hoeveelheid afval in de stofzuigerzak. Dit omdat na 6 weken bacteriën van onder andere inloopvuil en etensresten zijn werk gaat doen. Dit veroorzaakt in de meeste gevallen de onprettige en soms muffe geur die je ruikt tijdens het stofzuigen. Heb jij last van een stinkende stofzuiger? Onze stofzuiger geurstaafjes zijn dan de perfecte oplossing!

Heb je huisdieren en zuig je daarom iedere dag of meerdere dagen per week je huis? Dan raden we aan de stofzuigerzak wat vaker  te vervangen of je opvang container vaker te legen. De gemiddelde huisdieren bezitter weet als geen ander hoeveel haren de trouwe kompaan kan verliezen in een dag. Daarom is het belangrijk om de filters van je stofzuigers tijdig te verversen of uit te wassen, indien mogelijk.
 

Wanneer vervang je een stofzuigerfilter en hoe doe je dit?

Een filter vervang je gemakkelijk en snel. Stofzuigers hebben verschillende spons en gaasfilters. Sommige filters zijn eenvoudig te reinigen voor hergebruik, andere filters moeten na verloop van tijd vervangen worden. Afhankelijk van de hoeveelheid en frequentie van het stofzuigen hebben we hieronder de algemene richtlijnen voor je op een rij gezet.

Laten we beginnen met het veilig vervangen of demonteren van je filter compartiment. Weet je niet hoe dit moet? Pak dan de handleiding van je stofzuiger erbij! Heb je die niet meer? Klik hier om contact op te nemen met een van onze experts. Ze helpen je graag bij het vervangen of uitzoeken van het juiste filter voor jouw type stofzuiger.
 

De herbruikbare filter

Herbruikbare filters kunnen we vaker gebruiken door ze bijvoorbeeld te wassen. Deze filters zijn vaak gemaakt van een sponsachtig materiaal en moet worden schoongemaakt als de zuigkracht van de stofzuiger afneemt. Heb je je filter gewassen? Wacht dan altijd tot de filter(s) helemaal droog zijn voordat je ze weer in je stofzuiger stopt. Zo voorkom je niet alleen een kapotte stofzuiger en eventueel ook kortsluiting.
 

De hepa filter

De HEPA-Filters zijn filters van een uitzonderlijk hoog rendement wanneer het aankomt op micro deeltjes luchtfilters. En filtert deeltjes van slechts 0,3 micron (perspectief: een mensenhaar is rond de 80,0 microns dik)  Zo zorg je ervoor dat je stofzuiger zuivere lucht uitblaast tijdens het stofzuigen. Ook voor een HEPA-filter geldt, minimaal één keer in de 6 maanden vervangen. Afhankelijk van de hoeveelheid stof die opgezogen wordt doe je er natuurlijk goed aan eerder en frequenter je HEPA- filters te vervangen.

Ben je opzoek naar HEPA-Filters voor jouw stofzuiger? Wij verkopen gecertificeerde en ISO conforme HEPA-filters voor een zacht prijsje, klik hier om te bekijken!
 

Controleer je filters regelmatig!

Vieze geurtjes, een lawaaierige of loei hete stofzuiger zijn symptomen van een verstopte filter. Niet alleen neemt de zuigkracht af, de luchtstroom in de stofzuiger kan geblokkeerd raken waardoor je stofzuiger oververhit kan raken, en kan ontploffen. Kortom, controleer regelmatig je filters en laat je stofzuiger niet in de steek!

Laden... Bezig met laden...

  • Goedkoopste van Nederland
  • Hoogwaardige kwaliteit
  • Gratis achteraf betalen
  • 24 uurs levering
  • Gratis bezorging vanaf €40,-
  • Perfecte service