Alles over filterklassen voor WTW filters (Warmteterugwinning)

Warmteterugwinning (WTW) speelt een cruciale rol in moderne ventilatiesystemen, zowel in residentiële als in commerciële gebouwen. WTW-filters zijn niet alleen essentieel voor het behouden van een goede luchtkwaliteit, maar ze helpen ook energie te besparen door de warmte van uitgaande lucht over te dragen aan binnenkomende frisse lucht. In deze blog duiken we dieper in de wereld van WTW-filters, bekijken we verschillende filterklassen en bespreken we hoe je het juiste type voor jouw behoeften kiest.


Wat zijn WTW-Filters?

WTW-filters zijn speciaal ontworpen voor gebruik in ventilatiesystemen met warmteterugwinning. Ze filteren de lucht die door het systeem gaat, waardoor de warmtewisselaar wordt beschermd en de binnenluchtkwaliteit wordt verbeterd. Deze filters vangen alles op van grote stofdeeltjes en pollen tot microscopische verontreinigende stoffen.

Verschillende filterklassen

WTW-filters worden geclassificeerd op basis van hun vermogen om deeltjes van verschillende groottes op te vangen. Hier zijn de meest voorkomende klassen:

G3 en G4 filters
Deze filters zijn de meest basale vorm en zijn bedoeld om grotere deeltjes zoals stof en pollen op te vangen. Ze zijn ideaal voor standaard woonomgevingen waar geen specifieke luchtkwaliteitseisen zijn.

M5 en M6 filters
Deze bieden een hoger beschermingsniveau en zijn geschikt voor fijnere deeltjes. Ze worden vaak gebruikt in kantoren of huizen in stedelijke gebieden waar de luchtkwaliteit een grotere zorg is.

F7 tot F9 filters
Deze filters zijn ontworpen voor zeer fijne deeltjes en bieden de hoogste bescherming. Ze zijn essentieel in omgevingen zoals ziekenhuizen of laboratoria, waar luchtkwaliteit van cruciaal belang is.

ISO waardes en beschermingsgehalte

De efficiëntie van WTW-filters wordt vaak aangeduid met ISO-waarden, zoals bepaald door de norm ISO 16890. Deze norm classificeert filters op basis van hun vermogen om deeltjes van verschillende groottes te vangen. Hieronder vind je een tabel die deze waarden koppelt aan de bijbehorende beschermingsgraden:
 

FilterklasseISO COARSEISO ePM10ISO ePM2,5ISO ePM1
G3> 80 %---
G4> 90 %---
M5> 95 %> 50 %--
M6> 95 %> 60 %50 - 65 %-
F7> 95 %> 85 %65 - 80 %50 - 65 %
F8> 95 %> 90 %> 80 %65 - 80 %
F9> 95 %> 95 %> 95 %> 80%

ISO Coarse geeft aan in welke mate een filter in staat is om grove deeltjes uit de lucht te filteren. Deeltjes die onder deze categorie vallen zijn vaak groter dan 10 micrometer.

In de context van WTW-filters betekent een hogere ISO Coarse waarde (zoals >80% of >90%) dat het filter effectiever is in het vangen van deze grotere deeltjes. Dit is belangrijk voor het beschermen van het WTW-systeem tegen grover stof en andere grote verontreinigende stoffen die de efficiëntie van het systeem kunnen beïnvloeden.

Filterklassen visueel:

Stofzakkie-Filterklassen


Selectie en onderhoud

Bij het kiezen van een WTW-filter moet je rekening houden met de specifieke behoeften van jouw omgeving. Factoren zoals lokale luchtkwaliteit, allergieën en het type gebouw spelen een rol in deze beslissing. Regelmatig onderhoud en vervanging van filters zijn essentieel om de effectiviteit en levensduur van het ventilatiesysteem te garanderen. 

Conclusie

Het kiezen van het juiste WTW-filter is cruciaal voor het handhaven van een gezonde luchtkwaliteit en het optimaliseren van energiebesparing in je gebouw. Door de verschillen tussen de filterklassen te begrijpen en de juiste keuze te maken op basis van jouw specifieke behoeften, kun je een comfortabele en gezonde leef- of werkomgeving creëren.


Ga naar onze WTW filters

Laden... Bezig met laden...

  • Goedkoopste van Nederland
  • Hoogwaardige kwaliteit
  • Gratis achteraf betalen
  • 24 uurs levering
  • Gratis bezorging vanaf €40,-
  • Perfecte service